Dialog cu Gheorghe Duțu, președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale
Concepția unei valorificări ezitante a resurselor naturale este infirmată deopotrivă de realitatea istorică și de contextul actual. România deține o bogată tradiție în sectoarele petrolier și minier. Suntem cel dintâi stat din lume care a produs țiței (în anul 1857) și unul dintre primii producători de gaze naturale.
Începem astăzi seria unui număr relativ mare de „Dosare” consacrate unei teme de mare interes public și, deopotrivă, pentru cele mai largi segmente ale producătorilor și consumatorilor: modul în care resursele strategice ale țării sunt utilizate în vederea asigurării unei creșteri economice durabile, sustenabile și incluzive, dacă este să folosim formula încetățenită nu numai din documentele oficiale ale Uniunii Europene, ci și din cele autohtone.
Pentru o informare mai cuprinzătoare asupra perspectivelor industriei petrolului din țara noastră, redăm câteva fragmente din Strategia Petrom actualizată pentru intervalul 2014-2021, document care urmărește prin toate componentele lui: maximizarea valorii portofoliului și captarea oportunităților de creștere în segmentul de upstream, în paralel cu optimizarea operațiunilor din segmentul de mid- și downstream.
,,Nicăieri în …, provincia de la … nu seamănă mai izbitor cu provincia de la …! Capitală a industriilor, a fumegațiilor, a țițeiului mustind în beciuri, a petrolului aprins pe câmpuri…”. Așa se scria în presa vremii și totul părea de un firesc ireal… Dacă în locul pauzelor, în care cerneala a lăsat să-i picure puncte de suspensie, am scrie astăzi SUA, Titusville, Pennsylvania nu ar mira pe nimeni.
Este binecunoscut faptul (premisă esențială a oricărei analize privind resursele de hidrocarburi) că lucrările/activitățile din upstream (explorare, foraj, producție ș.a.) au avut un rol esențial în descoperirea și valorificarea zăcămintelor de petrol și gaze pe plan mondial. În ce privește România, lucrările de upstream au avut o importanță deosebită, contribuind constant la realizarea unor producții de petrol și gaze care (...)
Este extrem de important ca orice analiză, și cu atât mai mult „judecată de valoare” privind activitatea din domeniul industriei de petrol și gaze, să ia în considerare, ca premisă obligatorie, legislația în materie. O sinteză a actelor normative care prezintă cel mai mare interes ne-a fost pusă la dispoziție de Autoritatea Națională pentru Resurse Minerale (A.N.R.M.).
Cu prilejul dezbaterilor desfășurate la Ministerul Economiei (inclusiv cu participarea unor reprezentanți ai AGER și ai revistei „Economistul”), o serie de mari companii, mai ales din domeniul petrolului, au remis propriile propuneri referitoare la procesul de reindustrializare a României.
Rompetrol aduce țițeiul kazah cu tancurile petroliere pe mare. Aproape de Năvodari, la vreo 7 km în larg, și-au construit un terminal plutitor de unde țițeiul ajunge în rafinăria Petromidia. Din start apar costuri mai mari cu transportul țițeiului decât pentru Petrom.
La finalul săptămânii trecute, agenda politică la nivel înalt a consemnat, din nou, în conjunctura actuală, importanța valorificării resurselor naturale ale țării, cu accente pe explorarea, exploatarea și valorificarea producției de petrol și gaze.
Pe un ger năprasnic demn de scrierile despre iernile siberiene, într-o zi de sfârșit de ianuarie, câțiva tineri rebegiți de frig se postaseră în fața comandamentului militar rusesc din Tbilisi, cu pancarte pe care era scris, pe un singur rând, cu majuscule: „MR. GASPUTIN”. Nu umpleau văzduhul cu scandările lor, ba mai mult, unul dintre ei mărturisea: „E prea frig să stai înăuntru…”.