Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor împreună cu Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a organizat în perioada 26-27 septembrie 2016, la Brașov, al cincilea Grup de lucru privind managementul durabil al pădurilor din cadrul Convenției Carpatice, document adoptat la Kiev la 22 mai 2003 și ratificat de România prin Legea nr. 389/2006.
Convenția a avut ca obiectiv general „cooperarea pentru păstrarea și dezvoltarea durabilă a Carpaților în vederea îmbunătățirii calității vieții populațiilor locale și a conservării valorilor naturale și culturale”. Aderarea la Convenție a creat cadrul general de cooperare în domenii precum: „conservarea biodiversității, amenajarea teritoriului, managementul resurselor de apă, agricultură și silvicultură, transport, turism, industrie și energie”.
Delegația României la actualul Grup de lucru privind managementul durabil al pădurilor a fost condusă de secretarul de stat pentru păduri Erika Stanciu. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a fost reprezentat de asemenea de Cristian Mihai Enescu, director de cabinet al secretarului de stat pentru păduri și conducător secundar al delegației și de Liliana Vârtopeanu, consilier superior la Direcția Biodiversitate și punct focal național pentru Convenția Carpatică.
De la Regia Națională a Pădurilor – Romsilva au participat directorul general Ciprian Dragoș Pahonțu și Robert Pache, din cadrul Serviciului Arii Protejate.
Sesiunea de lucru a fost prezidată de Costel Bucur, responsabil pentru păduri și arii protejate în cadrul WWF România.
Statele membre ale Convenției Carpatice participante la Grupul de lucru – România, Ucraina, Polonia, Republica Cehă, Ungaria, Slovacia – au prezentat „stadiul identificării și cartării pădurilor virgine, criteriile și indicatorii pentru identificarea pădurilor naturale din fiecare țară reprezentată, precum și stadiul implementării Regulamentului european pentru prevenirea comerțului cu lemn obținut ilegal. De asemenea, au fost prezentate exemple de bune practici în managementul forestier aplicat în ariile naturale protejate din țările membre ale Convenției. Rezultatele întâlnirii Grupului de lucru vor fi supuse aprobării în cadrul Conferinței Părților la Convenție, care va avea loc în Ungaria, anul viitor, urmând ca fiecare stat membru să transpună aceste rezultate în legislația națională, acolo unde este cazul”.
Romsilva precizează că, „în România, statutul pădurilor virgine și cvasivirgine este reglementat de Ordinul nr. 3397/2012 al ministrului mediului, apelor și pădurilor și conține criteriile și indicatorii necesari pentru identificarea acestora. Pornind de la prevederile noului Cod Silvic (Legea nr.46/2008), care a aprobat înființarea Catalogului Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine ca instrument de gestiune ce contribuie la protecția efectivă și imediată a pădurilor virgine, la data de 11 iulie 2016, ministrul mediului, apelor și pădurilor a aprobat, prin Ordinul nr. 1.417, constituirea acestui catalog”.